REISVERSLAG

2

REISVERSLAG 2019 (2)

Dag 5: woensdag 6 maart

We zijn na het ontbijt weer vertrokken naar Vellamadam en middels een omweg hebben we de tempel van Madurai bezocht. Onderweg geluncht en rond 15.00 u thuis aangekomen.

's Avonds hebben we met Fr. Patrick de twee kinderhuizen achter het ziekenhuis bezocht, waar voornamelijk zigeunerkinderen wonen met de bedoeling hen goede zorg te geven, een stukje opvoeding en goede manieren. We hebben cadeautjes uitgedeeld in de twee huizen en in het meisjeshuis werden we eraan herinnerd, dat we een geluidsinstallatie beloofd hadden vorige keer, die ze niet gekregen hebben. Patrick heeft al 20 jaar veel contacten met de zigeuners in de streek rond Nagercoil. Hij gaat ook kijken of hij samen met hen een proeftuin kan beginnen rond het project "Precious plastic" Na het diner hebben we nog een borrel gedronken met Hieronymus, die ons herinnerde aan een afspraak, dat wij Alanchy (Engelse leraren) meerjarig zouden steunen.  

 

Dag 6: donderdag 7 maart

Na het ontbijt een rondleiding gehad van Josephien door het kinderziekenhuis. Om 10 uur samen met Bas twee Rotaryleden ontmoet uit Nagercoil rond een mogelijk gezamenlijk project van ong. 35.000 euro van Rotary Uden, een Duitse zusterclub en de club uit Nagercoil.. Daarna vertrokken met Duraj en Zail Singh naar een oud paleis uit de 15e eeuw, van de koning van Kerala en Tamil Nadu.  Onderweg even gestopt en kokosmelk gedronken langs de weg.

's Middags geluncht in de stad, Pothys en supermarkt bezocht, de parochie van Zail Singh, zijn kerk, zijn moeder ontmoet. Thuis gedineerd en tot slot de gebruikelijke borrel met Hieronymus.

 

Dag 7: vrijdag, 8 maart

Er was een ontmoeting gepland met Dr. Johnson Raj en Dr. Novemoney in Rucode. Marijn ging alleen, Bas, Lieke, Floor en Froukje gingen de stad in met de autoriksja, voor hen een nieuwe beleving. Rucode, de dagopvang, was druk met stafleden, vrijwilligers en ongeveer 42 verstandelijk gehandicapten, kinderen, jongeren en volwassenen, die bezig waren met een stukje arbeidstherapie. Ook Johnson info gegeven over "Precious plastic. Geluncht met Dr. Novemoney en Fr. Patrick en daarna met hem teruggereden naar Vellamadam. 's Middags om 15.00 uur een ontmoeting met de nieuwe bisschop van Kotar, Mgr. Nazaré, 54 jaar, enthousiast, sportief en vol belangstelling naar onze Stichting en het gezin van Bas en Lieke. Omhangen met de gebruikelijke lappen stof en getrakteerd op koffie en thee en lekkere hapjes in de eetzaal van het bisschopshuis.

Vanaf 16.00 uur naar Kanyakumari, om nog wat souvenirs te kopen en de zon in de zee te zien zakken, wat maar zeer ten dele lukte. Wel veel belangstelling van kinderen en jongeren, met name voor Floor en Froukje in hun sari's. Een pilsje gedronken in de bar van het hotel, waar rond 20 u Fr. Hieronymus, Josephien, Fr. Henssen en Silvy zich bij ons voegden voor een diner in de bar, wat gezellig was, lekker behoorlijk chaotisch door de slechte bediening. Met de bus naar huis.

 

Dag 8: zaterdag 9 maart

De dag van ons vertrek; begonnen met een kort bezoek aan het huis en het gezin van Duraj. Froukje en Floor hadden poppen gekocht voor de twee kleine meisjes. Rond 10.00 vertrokken naar Trivandrum, waar we rond 12.30 uur arriveerden. Ingecheckt, rond gewandeld en op de gestelde tijd vertrokken naar Oman.

 

Dag 9: zondag 10 maart

Tweede stuk van de reis, van Oman naar Londen en van Londen naar Amsterdam, waar we in de regen al snel weer konden wennen aan het typisch Nederlandse weer. Al met al was het een warme, hartelijke, leerzame en nuttige reis.

 

Pastor Marijn van de Laar,

Bas en Lieke van den Heuvel-van Osch, Floor en Froukje.

© 2018 Paul van Gulick 

Stichting Jeugdwelzijn Zuid-India

Weergraaf 30

5032 BW Tilburg

E-mail: sjzi@ziggo.nl