REISVERSLAG

1

REISVERSLAG 2019

Dag 1: Zaterdag 2 maart.

Was een reisdag, drie vluchten, Amsterdam - Londen, Londen - Muscat in Oman en tenslotte de laatste etappe: Oman - Trivandrum.

 

Dag 2: Zondag, 3 maart.

Opgehaald op het vliegveld van Trivandrum door Duraj, na 3 uur aangekomen bij het kinderziekenhuis in Vellamadam en hartelijk verwelkomd door Fr. Hieronymus, Fr. Zail Singh, Josephien en Silvy, de kokkin. Kamers ingericht, gegeten en vroeg gaan slapen.

 

Dag 3: maandag 4 maart

Om 10 uur opgehaald door John, de chauffeur van het "social centre" van Dindigul. Aangekomen en meer dan hartelijk verwelkomd door Fr. Anthony Samson, een goede lunch in het centrum en daarna weg gebracht naar het bisschopshuis, waar we onze drie kamers kregen en inrichtten. Een paar uurtjes rusten en rond 16.15 uur weer opgehaald en naar het Children's Development Centre (Vedapatti) gebracht van Dindigul, het eigenlijke doel van onze reis. Daar hebben we rondgewandeld en alle verbeteringen bekeken en gefotografeerd, daarna een prima maaltijd ter plaatse en uiteindelijk een beperkte "function" (i.v.m. de proefwerkweek) door de 127 kinderen van het huis. Een onderdeel ervan was de aanbieding door Floor en Froukje van de nieuwe geluidsinstallatie, waar ze heel blij mee zijn, en het uitdelen van lekkernijen.

Er wonen nu ook drie zusters in het huis, wat een grote positieve verandering teweeg heeft gebracht, met een eigen kapelletje. Twee andere mannen-stafleden en twee kokkinnen. Het huis is ordelijk, schoon, ook de Wc’s en wasruimtes; er staan overal bloemen. Het huis heeft een positieve uitstraling. De geschonken sportattributen en muziekinstrumenten worden vaak gebruikt.

De bedden van 127 kinderen staan in 4 slaapzalen, resp. leefgroepen. Het hoge aantal is te wijten aan een groot aanbod van "kinderen in de problemen" die Fr. Samson niet kon weigeren. In een gesprek met de zusters en Fr. Samson heeft Marijn ook het project "Precious plastic" uitgelegd.

Dag 4: dinsdag 5 maart

Ontbeten om 08.00 uur in het bisschopshuis, daarna een gesprek om 10 uur met bisschop Paulsamy en Fr. Samson. In het gesprek hebben we aandacht gehad voor het op eigen benen leren staan van het kinderinstituut (selfsupporting), de toekomstmogelijkheden van de kinderen, het project "Precious plastic" en andere zaken. De bisschop vraagt ons om - als het kan - nog een paar jaar het kinderhuis te blijven helpen. Bas en Lieke lijken daarvoor te kiezen. Marijn bespreekt het mogelijk aandeel van de SJZI in de volgende bestuursvergadering.

Daarna hebben we een MTS van het bisdom bezocht, geleid door Fr. David. Er studeren 800 jongens en meisjes, veelal uit arme gezinnen, dalits, en volgend jaar ook jongeren van Vedapatty. Voor jongens en meisjes zonder eigen thuis is er een beperkte logeer-accomodatie. We werden er welkom geheten door studenten met trommels en fluiten, die voor ons uit dansten. We kregen een rondleiding door de school en werden getrakteerd op lekkere hapjes en drankjes. De school vraagt om een generator, omdat, als de stroom weer eens uitvalt, 800 leerlingen met de armen over elkaar zitten, totdat het probleem weer is opgelost. Een boeiend bezoek.

Na een lunch in het "social centre" even gerust en vervolgens teruggegaan naar Vedapatti, waar de naaimachines door de week worden gebruikt door vrouwen uit de buurt, die o.l.v. de zusters naailes krijgen. Binnenkort start er in een ander lokaal hetzelfde met computers. Wij hebben de suggestie gedaan om vrouwen en mannen, die zo'n cursus volgen niet te vragen om een financiële bijdrage, maar een fysieke in de vorm van een stuk vrijwilligerswerk. Fr. Samson wil proberen om op de daken zonne-energie op te wekken, o.m. voor een boor, die water moet opboren (250 meter diep) om daarmee een grote groentetuin te besproeien, bedoeld voor gebruik van het kinderhuis en verkoop om op die manier geld te verdienen. Met een grotere groep vrijwilligers zou die groentetuin dan tot stand kunnen komen en bewerkt worden, samen met de kinderen, die dat willen.

Later in de middag hebben we Dindigul bezocht, o.m. de kathedraal, sari's gekocht en het huisje van Samson' vader. 's Avonds gedineerd met Fr. Samson en chauffeur, John. Een prima dag!

© 2018 Paul van Gulick 

Stichting Jeugdwelzijn Zuid-India

Weergraaf 30

5032 BW Tilburg

E-mail: sjzi@ziggo.nl