REISVERSLAG

4

REISVERSLAG 2018

Woensdag 31 januari:

Een hele grote en lange wandeling gemaakt door de dorpen rond Vellamadam, kleine tempelplaat- sen gezien, crematiehuisjes langs de rivier en overal én bedrijvigheid én ook een heleboel mensen, die gewoon zitten te zitten. In het riviertje worden koeien gewassen, mensen, vooral kinderen zwemmen er en intussen doen vrouwen in hetzelfde water de was en anderen komen met grote potten om het water mee naar de huizen te nemen. Wij zouden er dood van gaan. Prachtige paddyrijstvelden en palmen, veel bananenplantages, kuddes buffels, steenbakkerijen en superoude bomen met luchtwortels en superkleine gehuchtjes, de zgn. hamlets. Lichtelijk verbrand komen we tegen de middag thuis, lunchen en rusten we uit na een mooie wandeling.

 

Donderdag 1 februari:

's Morgens was vrij; 's middags hebben we m.b.v. de computer van Fr. Hieronymus een uitgebreid verslag gemaakt van ons Dindigulverhaal tot nu toe voor de leden van het bestuur. Tegen de avond naar het meisjesweeshuis Vasantham gelopen, achter het ziekenhuis, waar de meiden weer een hele show voor ons opvoeren met heel krakkemikkig geluid o.l.v. de zusters. We hebben de zusters beloofd, dat ze op onze kosten een nieuwe geluidsinstallatie mogen aanschaffen. Daartoe dienen ze een projectvoorstel in. Daarna kort even naar het jongensweeshuis (de overburen), maar de jongens zijn zo wild en zo druk, dat we snel zijn vertrokken. Overal waar we kinderen ontmoeten, laten we pennen, plakblaadjes, stiften, en dergelijke achter.

 

Vrijdag 2 februari:

Een wandeling in de omgeving is het begin van de dag. Halverwege, toen we net aan het bedenken waren, iets van vervoer terug te regelen, stopt de dienstauto van Duray met Robert uit Chennai in de auto. Prachtig weerzien met Jan. Er viel heel wat bij te praten. Samen geluncht bij Palace Pioneer in de stad, waarbij ook Densingh en een sportvriend aanschoven. Het was een fijne bijeenkomst. Robert betaalde de rekening. 's Avonds hadden we een afspraak met een verpleegster van het ziekenhuis, die ons bij haar thuis had uitgenodigd. Maar ze kwam niet opdagen; achteraf bleek haar kind erg ziek die avond.

 

Zaterdag 3 februari:

Lekker in de zon gezeten en Vestdijks “De kelner en de levenden" helemaal uitgelezen. Jan wat gewerkt voor de zijn werk na de reis. Mijn zonnen was overigens niet zo'n langdurig proces, want iedereen kwam kijken. Een halfblote blanke pastoor is klaarblijkelijk bijzonder. Om 17.15 u met Fr.Hieronymus, Josephine en Duray weer naar  Kanniyakumari gegaan om olifantjes e.d. te kopen in een winkeltje, waar Hieronymus altijd korting krijgt. Lekker gegeten daarna weer op niveau.

© 2018 Paul van Gulick 

Stichting Jeugdwelzijn Zuid-India

Weergraaf 30

5032 BW Tilburg

E-mail: sjzi@ziggo.nl