REISVERSLAG

5

REISVERSLAG 2018

Zondag 4 februari:

Opgestaan om 04.50 u, ontbeten met koffie en crackers, want om 05.30 u worden we opgehaald; ik ga preken in de kerk van Zail Singh en hij gaat het vertalen. Enthousiast ontvangen en de preek ging goed in een stampvolle kerk (om 06.30 u!!!). Daarna samen ontbeten en de catechesegroepen (200 kinderen en jongeren!) en het Marialegioen bezocht en gezegend rond en in de kerk. We hebben zo weinig gegeten, dat het later wordt voorgezet aan de 8 misdienaars, die ervan eten als wolven.

Dan op weg naar de moeder van Zail Singh. Ze is naar een feestelijke viering in de kerk, die 3 uur duurt. Uiteindelijk komt ze naar huis en hebben we een kort samenzijn, met cadeautjes, met Zail Singhs broer en neefje en met zijn neef, nicht en hun grote zoon.

Geluncht bij een priestervriend van Zail Singh; rond half 3 p.m. aangekomen bij het Ashokaproject van Alex Johnson Paul. En goed en verduidelijkend gesprek over een nieuwe manier om met kinderen van een weeshuis om te gaan. Mede door hem raken we hoe langer hoe meer overtuigd van de noodzaak van een transithuis en we zijn blij, dat hij ons daarmee helpt.

Er zijn hier nu 21 kinderen aanwezig voor het weekend, die erg enthousiast zijn; na een "function" gaan ze met volle tassen naar hun gastouders terug rond 16.00 u.

 

Maandag 5 februari:

Voor de middag een korte hernieuwde ontmoeting met de directeur van Rucode, die ons papieren meegeeft. Na de middag met Zail Singh en Prince naar de watervallen gereden en samen de dag afgesloten met een souper in een restaurant. Vandaag zijn ook Gerdy en Werner Gutperle uit Duitsland aangekomen in Vellamadam om Werners 78e verjaardag te vieren en om de 4 nieuwe dokterswoningen te openen met groot ceremonieel. Al een week is de hele gemeenschap rond het ziekenhuis wat nerveus en drukdoende met het a.s. bezoek van de Duitsers.

 

Dinsdag 6 februari:

Voor de middag nog even wat extra shawls gekocht bij Pothys, waar we inmiddels oude bekenden zijn. Vanaf 17.00 u naar het Antoniusparochiefeest van Densinghs vriend. Het feest wordt gevierd in 10 opeenvolgende dagen en het hele dorp is dan versierd en mensen komen elke dag naar de kerk voor een ellenlange dienst. Zo ook nu! Een gastpredikant uit een naburig dorp zorgt er in een 35 minuten durende preek voor, dat mijn trommelvliezen ongeveer blijvend beschadigd zijn. Jan kiest aan het begin van de preek het hazenpad. Hij kan dat doen, maar ik celebreer mee en het feit, dat ik mijn handen voor mijn oren houd, wordt me door sommigen al niet in dank afgenomen. Om half 11 's avonds zijn we weer thuis.

 

Woensdag 7 februari:

De verjaardag van Werner: 's morgens worden we opgehaald om een huwelijksviering mee te maken van een neef van Thomas. De viering is er een met veel volk, harde muziek en muzikanten buiten de kerk. De bruid is behangen met grote hoeveelheden goud. Vóór de lunch komen we weer naar huis. 's Middags blijkt Gerdy onderscheiden te zijn met een hoge Poolse onderscheiding van de Order of Smile. Er is veel pers bij aanwezig. Er is 's middags ook een soort sportdag gepland bij gelegenheid van het verjaardagsfeest voor heel het ziekenhuis. Na een uur valt die letterlijk in het water door overmatige bakken hemelwater. Er is 's avonds een grote "function" ter ere van Werner met toespraken, taart, muziek en dans en daarna wordt er samen met hen en een aantal Duitse gasten gegeten, met veel bier en mierzoete wijn. We laten het allemaal maar over ons heenkomen.

Donderdag 8 en 9 februari:

Pakken, Duray's huisje, zijn vrouw en dochters bezocht. Middags geluncht en afscheid genomen van Fr. Hieronymus, Patrick en vele anderen. Afscheid genomen van Zail Singh. In de avond rond 11. 00 uur door Duray weg gebracht naar het vliegveld van Trivandrum, net als in Mumbai, een nieuwe en prachtige aankomst/vertrekhal. Daar rustig afgewacht tot we aan de beurt waren om in te checken. en uiteindelijk zijn we tegen de morgen (9 februari) rond 05.00 u vertrokken, richting Abu Dabi. Daar aangekomen en via een transitroute op tijd aangekomen bij het vliegtuig naar Amsterdam. Een mooi nieuw vliegtuig en uitstekende plaatsen met veel ruimte om ons heen. Rond 14.00 uur arriveerden we op Schilhol, waar Resi en Thierry ons opwachtten.,

Marijn van de Laar

© 2018 Paul van Gulick 

Stichting Jeugdwelzijn Zuid-India

Weergraaf 30

5032 BW Tilburg

E-mail: sjzi@ziggo.nl