REISVERSLAG

3

REISVERSLAG 2018

Zaterdag 27 januari:

Dit is een dag die we doorbrengen met een andere priester, Fr. Henssen, die pastoor is geweest in Kanniyakumari. Eerst zijn we rond lunchtijd op bezoek geweest bij Alex Johnson, die in dienst is bij de Vaticaanse ambassade in Dehli en heel erg veel relaties heeft op kerkelijk en maatschappelijk gebied. We vragen hem of hij ons wil helpen om Dindigul om te vormen; hij zegt ons toe, dat hij er een paar bezoeken zal brengen en zal praten met de bisschop en Fr. Samson.

We lunchen in zijn huis met gebakken aardappels, vis (voor Jan), en gehaktballetjes voor mij. Na de rust met Fr. Henssen op stap in Kanniyakumari. Onderweg nog een beroemde tempel bezocht. Hij heeft in de stad heel wat tot stand gebracht, de kerk verbouwd, een werf gekocht, een ijsfabriek en nog veel meer. Hij heeft daar voor de parochie heel wat geld mee verdiend, wat o.m. besteed is aan nieuwe huisjes na de tsunami voor getroffen gezinnen. Fr. Henssen is wat ijdel en erg tevreden met zichzelf, maar dwingt ook veel respect af. Hij woont nu in Vellamadam en gaat binnenkort studeren in Rome. Hij bezoekt met ons ook een grote school en een priester/onderwijzerscongregatie, die een hele mooie school hebben gebouwd (erg elitair... ook dat is India). Opnieuw naar een kruidenwinkeltje, waar Jan grote partijen kardemom gratis vangt via via. En de laatste dag van ons verblijf zorgt Henssen nog voor 3 kilo cashewnoten...

 

Zondag 28 januari:

Met Duray en Josepine naar het strand geweest (Kovalam Beach). Ongeveer heel de dag in de auto gezeten, want het was superdruk op de weg. In Trivandrum geprobeerd een tempel te bezoeken, maar omdat we ons dan daarvoor ongeveer helemaal moesten uitkleden, zijn we zonder bezichtiging maar doorgereden. Het was de enige dag zonder zon; in Kovalam Beach wat rondgewandeld langs de winkeltjes en een pilsje gedronken tijden de lunch uit een glas, verstopt in een kopje. Want pils mag niet openlijk gedronken worden. Voor de rest was het toch ook weer een hele mooie dag.

 

Maandag 29 januari:

Een dag met Fr. Patrick, die ons meenam naar zijn vroegere parochie (van de generator, die er nog steeds staat) en het kinderdagverblijf, dat uit gaat groeien tot een grote basisschool. Veel kerken weer gezien. Fr. Hieronymus vindt dat er veel te veel nieuwe kerken worden gebouwd in Tamil Nadu. Ongeveer iedere jonge priester bouwt er wel een paar. Zo ook Patrick. De tussen-doorse-gesprekken met hem (en Johnson Raj en Alex) geven ons een goed inzicht in wat te doen met Dindigul. Uiteindelijk hebben ze beloofd om met hun drietjes e.e.a. door te spreken rond Dindigul.

 

Dinsdag 30 januari:

Er stond niets gepland, dus hebben Jan en ik maar even tripje gemaakt met de autoriksja (de tjoek-tjoek) naar Nagercoil, naar Pothys, waar ze onmetelijk veel verkopen, met onmetelijk veel personeel. De aankoop van één ding gebeurt uiteindelijk met 10 mensen, die daarbij betrokken zijn. Het is een superwinkel met duizenden sari's, met heel veel zijde en andere stoffen, beneden een supergrote supermarkt, waar we koffie en dieet-cola kochten. Toch weer redelijk snel naar huis gegaan, want overdag is zo'n stad stinkend en gruwelijk heet, lawaaierig en vol toeterend verkeer.

© 2018 Paul van Gulick 

Stichting Jeugdwelzijn Zuid-India

Weergraaf 30

5032 BW Tilburg

E-mail: sjzi@ziggo.nl